Een injera (ook gespeld enjera) is een Ethiopische specialiteit. Het is een gegiste pannenkoek. In Ethiopië is het hoofdvoedsel en wordt het geserveerd bij vrijwel elke maaltijd. Een injera heeft een onderscheidende licht zure smaak en sponsachtige textuur waardoor die bij uitstek geschikt is voor het soppen in curry’s, stoofschotels en andere natte gerechten.
Teff
Een injera wordt gemaakt van teffmeel. Teff is een populaire Afrikaanse graansoort. Al 4.000 jaar voor onze jaartelling werd teff verbouwd in Ethiopië. Teff bevat veel:
- ijzer
- calcium
- vitamine C
- magnesium
- fosfor
- zink
- langzaam verteerbare koolhydraten
Teff is volledig glutenvrij. Mensen met coeliakie (glutenintolerantie) of glutengevoeligheid kunnen dus gerust teff eten. Wilt u geheel glutenvrij bij ons eten? Neem dan gerust contact met ons op en laat ons dat één dag van tevoren weten. Dan maken we speciaal voor u glutenvrije injera’s.
Teff en sporten
Het hoge ijzergehalte in teff stimuleert de vorming van rode bloedlichaampjes, waardoor uw uithoudingsvermogen en prestaties beter worden. Ook de langzaam verteerbare koolhydraten hebben dit effect.
Ethiopische langeafstandslopers zijn ervan overtuigd dat ze betere prestaties leveren omdat ze geregeld teff eten. Veel topatleten die hardloopwedstrijden over 5 en 10 km en de marathon winnen, zoals tweevoudig olympisch kampioen en achtvoudig wereldkampioen Haile Gebrselassie, eten dagelijks teff.
Haile Gebrselassie is overigens vaste klant van restaurant Addis Ababa. Als hij in Amsterdam is, gaat hij er eten.